General

Retrospectiva Anului – La ce ne ajută și cum o facem cu sens

Statisticile spun că aproximativ 45% dintre oameni își setează rezoluții la începutul anului și doar 4% reușesc să le și ducă pe toate la capăt. Oare acest procent este atât de mic și pentru că ne uităm doar o dată pe an cu atenție la esența întâmplărilor, provocărilor și reușitelor din anul ce tocmai ne părăsește?

În vreme ce mulți oameni se gândesc retrospectiv o singură dată pe an, echipele Agile, care lucrează în sprint-uri de două săptămâni, fac acest exercițiu de evaluare de 26 de ori pe an, prin intermediul retrospectivelor. A ne analiza viața, munca și nivelul de fericire într-un mod mai structurat poate să ne ajute să ne setăm niște rezoluții mai aproape de ceea ce putem duce la bun sfârșit.

Din 5 idei de retrospectivă care ne pot ajuta să ne consolidăm învățăturile ce reies din caruselul întâmplărilor de peste an, m-am oprit la una cu care eu am rezonat mai profund și care se poate pune în practică în orice echipă care valorizează învățarea prin organizare și prin a descoperi și păstra doar ceea ce aduce bucurie și sens.

Retrospectiva Marie KondoOrganizează-te și lasă în urmă lucrurile neplăcute

Marie Kondo este o expertă în organizare japoneză și autoare consacrată pentru filosofia ei aparte de organizare cunoscută sub numele de KonMari.

Această idee de restrospectivă inspirată de filosofia ei presupune a elimina dezordinea și a păstra doar ceea ce aduce bucurie, încurajând echipele să identifice și să elimine elemente care nu mai contribuie pozitiv.

Este o ocazie de a ordona procesele, fluxurile de lucru și, în special, dinamica echipei, creând astfel un mediu de lucru mai eficient și mai ales plăcut și inspirațional.

Acum, a face ordine nu înseamnă doar să rafinezi lista nesfârșită de activități de pe lista de to do, ci să te gândești la cum îmbunătățești practicile tale de lucru pentru a găsi o cale mai împlinitoare.

Modelul Marie Kondo oferă o abordare proaspătă a formatelor retrospective cu trei prompt-uri, potrivită pentru privirea completă asupra unui interval anume de timp și pentru a face rezoluții pentru noul an.

Iată cum funcționează:

Ce aduce bucurie? (What Sparks Joy?)

Una dintre ideile cheie ale lui Marie Kondo este că ar trebui să păstrezi în viața ta doar lucrurile care „aduc bucurie”. Așa că încurajează-ți membrii echipei să reflecteze la ce instrumente, procese sau chiar tipuri de activități le aduc satisfacția unui job bine făcut sau acea explozie de entuziasm care i-a ținut în priză în timpurile grele.

Exemplu: Munca pe noua aplicație pe care am făcut-o împreună cu colegul meu, a fost extraordinară. Am învățat mult unul de la celălalt și ne-am completat unul pe celălalt. Poate că cel mai important lucru pe care l-am învățat de la el este cum să am mai multă răbdare.

👋 Mulțumesc și la revedere (Thank You & Goodbye)

Viața este plină de suișuri și coborâșuri. De aceea, acest prompt îi încurajează pe membrii echipei să se gândească la lucrurile pe care doresc să le recunoască, să le accepte și să le lase în urmă. Acest prompt integrează un sentiment de acceptare și calm în ideea de a renunța la idei sau procese care pur și simplu nu au funcționat. Dar îi încurajează, de asemenea, să se gândească la ce au învățat dintr-o sarcină / proces înainte de a o lăsa să plece.

Exemplu: Am învățat mult din procesul de migrare anul acesta, dar sunt foarte fericit să spun la revedere. Data viitoare când facem ceva similar, vreau să planific mai bine task-urile mele pentru a reduce stresul care a fost la cote uneori insuportabile.

♻️ Lucruri de reciclat (Things to Up-Cycle)

Sfârșitul anului nu este doar un moment pentru a lăsa energiile negative să plece și a îmbrățișa lucrurile care aduc bucurie. Este și un moment pentru a face îmbunătățiri. Acest prompt îi ajută pe membrii echipei să se gândească la ce părți ale muncii lor existente ar putea beneficia de un strop suplimentar de atenție. Acestea sunt lucrurile care pot aduce bucurie în viitor.

Exemplu: Îmi place sistemul nostru de gestionare a sarcinilor, dar m-am simți confuz în cursul anului. Aș vrea să adaug etichete mai clare, astfel încât să pot vedea toate sarcinile care țin de un anumit obiectiv.

Filozofia Marie Kondo este despre restabilirea calmului interior și a păcii în echipa ta. Este vorba despre organizarea muncii tale și despre a construi procese ușoare și prietenoase cu utilizatorul. E despre a găsi sens în ceea ce faci și a te bucura nu doar de rezultate, ci și de proces.

Așadar, nu amâna până la curățenia de primăvară, încearcă retrospectiva Marie Kondo pentru a vă ajuta să spuneți la revedere acestui an și să primiți împreună noul an cu deschidere și optimism.

Articol de Luminița Țălnaru – Senior Trainer and Coach, Training Manager Equatorial


×